BMO/TMMOB

2014 Gökkuşağı Yılı Olsun!

mm
yazan BM Dergi

MERDIVENLER DUN GECE TEKRAR GOKKUSAGI RENKLERINE CEVRILDI.  FOTO MUSTAFA OZDABAK/ISTANBUL,(DHA)

2014’e “merhaba” dediğimiz bu günlerde, dergimizin üçüncü sayısını yayına hazırlarken Türkiye tarihinin en büyük rüşvet ve yolsuzluk skandalı ortaya çıkmış; takım elbiseler, saatler, para sayma makineleri, ayakkabı kutularından çıkan milyon dolarlar ortalığa saçılmıştı. Operasyon yapan emniyet müdürleri aynı gün görevlerinden alınırken, bir yandan da savcıların soruşturma başlatmalarını bakanın iznine bağlayacak bir HSYK düzenlemesi tartışılıyordu.

İlk haberini aldığımız, TMMOB’ye 11 Odanın denetlenmeyen bakanlıkların denetimine açılmasından sonra, diğer Odaların bölüşülmesi de tamamlandı. Odamıza Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı denetimi uygun görüldü. Her fırsatta askeri vesayeti kaldırdığını söyleyen (AKP) iktidar(ı), 12 Eylül darbecilerinin yayımladığı KHK’yi 30 yıldan sonra hayata geçiren ilk hükümet oldu.

Artık iyice ayyuka çıkan pisliği örtmek için Odamıza ve meslek alanımıza yapılan saldırılar bununla da sınırlı kalmadı. Jet hızıyla alt komisyondan geçirilen torba yasa tasarısı ile zaten sorunlu olan 5651 sayılı internet yasası; İnternetin de ana akım medya organları gibi tamamen kontrol altına alınmasına sebep olacak şekilde değiştirilmek isteniyor.

11 Ocak’ta Ankara’da, birliğimizin de düzenleyicilerinden olduğu mitingde, “Bozuk düzende sağlam çark olmaz”, “bakanı TMMOB denetlesin” diyerek yolsuzluk düzenine karşı sesimizi duyurduk.  “Daha çok denetim, daha çok sansür” basın açıklamamızda “bilginin özgür dolaşımını ve ifade özgürlüğünü hedef alan her türlü baskıcı, sansürcü, anti-demokratik uygulamanın karşısında mücadele edeceğimizi” bir kez daha hatırlattık.

Bütün bu saldırılar karşısında bilimsel düşünceyi savunmayı sürdüren Odamız, üyelerimizin mesleki gelişimine verdiği önemle teknik eğitim ve seminerlere devam ediyor. Oda merkezi ve temsilciliklerimizde Bilişim Bilirkişiliği,  TSE-Bilişim Teknolojileri ve Siber Güvenlik Belgelendirmeleri seminerlerini; Linux, Java – Spring Eğitimlerini gerçekleştirdik. Bu sayımızda bilişim bilirkişiliği ile ilgili bir yazı bulacaksınız. Ne mutlu ki bilgilerini paylaşıp meslektaşlarının teknik gelişimlerine katkıda bulunmak isteyen üyelerimiz, yeni eğitim ve seminerler vermek için gönüllü olmaya devam ediyorlar.

Gezi direnişinin başlangıcına denk gelmesi nedeniyle gerçekleştiremediğimiz odamızın 1. yıl kutlamasını,  7 Aralık’ta, yoğun kar yağışına karşın bizleri yalnız bırakmayan dostlarımızla, meslektaşlarımızla gerçekleştirerek hizmet ve şükran ödüllerimizi verdik.

Her açıdan unutulmayacak bir yıl olan 2013’ü Bilgisayar Mühendisleri gözüyle hatırlayacağımız “2013 Mini Almanağı” da bu sayımızda yer alıyor.

Geçen sayımızda, Mustafa Akgül’ün değerlendirmeleriyle konu edindiğimiz FATİH Projesini, bu sayıda Eğitim-Sen uzmanları ele alıyor.

Ülkede yerel seçim havası esmeye başlamışken TMMOB’a bağlı odalar da birer birer olağan genel kurullarını gerçekleştirmeye başladı. Bu sayımızla birlikte biz de 1. Dönem Yönetim Kurulu olarak görev süremizi dolduruyoruz. Yeni dönemde de Odamızın bilimden yana ve halkın çıkarına bilişim politikaları oluşturulmasına çalışan anlayışının süreceğine olan inancımızla, birlikte kurduğumuz Odamızı birlikte büyütmeye devam ettiğimiz bir dönem olmasını diliyoruz.

Herşeye rağmen; 2014 gökkuşağı yılı olsun!

BMO 1. Dönem Yönetim Kurulu